Fysiotherapie na corona (COVID19) vergoed uit basisverzekering

Voor mensen die ernstig ziek zijn geweest door het coronavirus ook wel bekend als COVID19 zal de basisverzekering worden uitgebreid. Per 18 juli zijn vergoedingen vanuit de basisverzekering ruimer voor onder andere: fysiotherapie, ergotherapie en dieetadvies. Tamara van Ark, de nieuwe minister van Medische Zorg, heeft dit op donderdag 16 juli 2020 bekend gemaakt. 

Langdurige klachten

Voormalig coronapatiënten hebben last van de bekende symptomen. Soms zijn er ook langdurige klachten voor een groep patiënten die in het ziekenhuis hebben gelegen of bijvoorbeeld ernstig ziek thuis zijn behandeld door een huisarts. Zij zijn door de volgende klachten veelal verzwakt. Bij deze klachten kun je denken aan zoal:

  • Verlies in spierkracht
  • Vermoeidheid en conditieverlies
  • Benauwdheid

Begeleid sporten bij de fysiotherapeut helpt bij een voorspoedig herstel. Begeleid sporten houdt in dat we samen kijken naar wat je lichaam aan kan qua belasting en hoe je weer conditie opbouwt.   

Wat krijg je vergoed?

Vooralsnog gaat het om een tijdelijke steunmaatregel van de overheid. Door de uitbreiding van het basispakket kunnen ex-covidpatiënten met langdurige klachten minimaal zes maanden lang gebruik maken van deze variant van zorg:

  • Fysiotherapie- en oefentherapie: maximaal 50 behandelingen
  • Ergotherapie: maximaal acht behandeluren (bovenop de bestaande 10 uur)
  • Dieetadvies: maximaal 7 uur advies (bovenop de bestaande 3 uur)

De nodige behandelingen worden vooralsnog direct vergoed via de basisverzekering van de patiënt. De verzekerde dient zelf alleen het eigen risico van zijn/haar zorgverzekering te betalen.. Het eigen risico is afhankelijk van de pakketkeuze met een minimum van  385 euro in 2020.

Wie komt in aanmerking?

Alle ex-coronapatiënten die op de reguliere ziekenhuisafdeling hebben gelegen of thuis ernstig ziek zijn geweest komen in aanmerking voor de ruimere dekking van de basisverzekering. Voor IC-patiënten is er een ander revalidatietraject, die overigens ook wordt gedekt door de ziektekostenpolis.

Bij post-coronazorg is het wel belangrijk dat er eerst een indicatie wordt gedaan door een huisarts of een andere arts, zoals een longarts. De zorg is (voorlopig) alleen bedoeld voor mensen die langdurig klachten ondervinden, zoals vermoeidheid of benauwdheid.