Tips tegen duizeligheid | FysioSoesterberg

Tips tegen duizeligheid

Je bent vaak duizelig en dat is soms beangstigend. Je krijgt ineens een licht gevoel in je hoofd, het draait voor je ogen of het voelt alsof je in een lift staat. Daarom zoek je tips om van die duizeligheid af te komen. Gelukkig zijn er oefeningen om dit (grotendeels) te verhelpen, maar dan is het wel handig om te weten welke vorm van duizeligheid jij hebt.

Twee oorzaken van duizeligheid

Bij de ene persoon komt de duizeligheid vanuit het evenwichtsorgaan en bij de ander vanuit de hersenen. Hoewel het ze op exact dezelfde manier voor de ogen kan draaien, komen de oorzaken uit andere lichaamsdelen. Dat betekent dat er voor elk van hen een andere aanpak nodig is om die duizeligheid op te lossen.

Duizeligheid door je evenwichtsorgaan

Je evenwichtsorgaan, dat in je oor zit, bestaat o.a. uit een slakkenhuis waar een soort balletje in zit dat over trilhaartjes loopt. Hier kan gruis in zitten, waardoor het balletje niet meer normaal kan bewegen. Met bepaalde oefeningen bij de fysiotherapeut kan je het gruis naar een betere plek brengen waar het geen kwaad meer kan.

Dat evenwichtsorgaan bestaat echter uit meerdere kanalen en elk kanaal heeft weer andere oefeningen nodig om het gruis weg te krijgen. De fysiotherapeut zoekt met specifieke onderzoeksmethode uit in welk kanaal het gruis zit.

Duizeligheid dankzij je hersenen

Als de duizeligheid wordt veroorzaakt in je hersenen, is de oplossing niet zo makkelijk. Vaak is er namelijk iets mis in je hersenen, bijvoorbeeld na een hersenbloeding, tia, tumor of andere hersenaandoening. De beschadiging is door ons helaas niet te verhelpen, maar we hebben wel tips tegen die duizeligheid.

Tijdens onze sessies gaan we de duizeligheid bewust opwekken om daarna het lichaam te trainen om er beter mee om te gaan. Met specifieke oefeningen leer je hoe jouw lijf dat draaierige gevoel kan onderdrukken. De volgende keer dat je duizelig wordt midden in de supermarkt, weet jij wat je te doen staat en krijg je het zelf onder controle.

Duizeligheid: speciale opleiding voor fysiotherapeuten

Kies voor een gespecialiseerde fysiotherapeut om bij jouw situatie passende oefeningen en tips tegen duizeligheid te krijgen. Wil je niet langer rond blijven lopen met die vervelende klachten?

Bel onze specialist Jesse van den Hoven (0346-352445) of stuur een mailtje als dat beter uitkomt en bespreek met hem jouw situatie. Jesse denkt met je mee en legt uit hoe jouw traject eruit gaat zien.