Tips tegen hoofdpijn | FysioSoesterberg

Tips tegen hoofdpijn

Iedereen heeft wel een keertje hoofdpijn. Maar als je voor de zoveelste keer nieuwe pijnstillers moet halen omdat het doosje alweer leeg is, gaat er iets niet goed. Je bent op zoek naar tips tegen hoofdpijn zodat je in de toekomst niet zoveel pijnstillers meer hoeft te slikken.

Drie soorten hoofdpijn

De oplossing is afhankelijk van het type hoofdpijn dat je hebt. De drie soorten hoofdpijn die wij als fysiotherapeut kunnen verlichten of verhelpen zijn: migraine, spierspanningshoofdpijn en ‘cervicogene’ hoofdpijn. Elke type hoofdpijn zit op een andere plek en heeft een andere oplossing.

Tips tegen migraine

Als je een migraineaanval hebt, kan je moeilijk prikkels verdragen, zoals licht of geluid. Je voelt je misschien zelfs misselijk. Er zijn speciale medicijnen tegen migraine, maar je kan deze aanvallen ook leren onderdrukken. In onze therapie leren we jou specifieke oefeningen waarmee je zelf de migraine gaat verhelpen. De resultaten van eerdere cliënten: de duur van een aanval wordt korter en de migrainevrije periode tussen twee aanvallen wordt juist langer.

Tips tegen spierspanningshoofdpijn

Bij deze type hoofdpijn heb je een drukkend gevoel op je voorhoofd, een soort bandgevoel. Je voelt hem vanuit je nek opkomen en de spieren in je schouders en nek staan helemaal strak. Een pijnstiller met spierverslappende werking doet het prima, maar als je liever minder medicatie inneemt, hebben we daar ook speciale behandelingen voor.

Tijdens de behandeling blijkt vaak dat er (ook in rust) een hoge spierspanning op je nek en schouders zit. Die spieren maken we eerst los, zodat de kans op nieuwe hoofdpijn kleiner wordt. Vervolgens leer je ook gerichte oefeningen waarmee je op het moment zelf die pijn vanuit je nek kunt onderdrukken. Je leert dus hoe je kunt voorkomen dat die spierspanningshoofdpijn doorzet.

Tips tegen ‘cervicogene’ hoofdpijn

Deze hoofdpijn komt vanuit het gewricht hoog in je nek, dus het bovenste stukje van je ruggengraat. De pijn begint achterin je hoofd vaak aan één zijde, maar dit kan ook aan beide kanten voorkomen. Doordat er iets in het gewricht niet goed zit, helpt het als we dat deel van je nek behandelen. Daarmee nemen we namelijk de oorzaak van je hoofdpijnen weg. Je hebt slechts een paar behandelingen nodig om (grotendeels) van je klachten af te komen.

Voorkom jouw volgende hoofdpijn

Wil je niet langer rond blijven lopen met die vervelende hoofdpijnklachten? En wil je leren hoe je de pijn kunt voorkomen en onderdrukken?

Neem contact op met onze specialist Jesse van den Hoven (0346-352445) of stuur een mailtje als dat beter uitkomt en bespreek met hem jouw situatie. Jesse denkt met je mee en legt uit welke behandeling jou verder gaat helpen.