Claudicatio Intermittens of etalagebenenClaudicatio Intermittens, oftewel etalagebenen, is een vaatziekte van de (slag)aders in de benen. De belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van claudicatio intermittens, heeft te maken met de vaatvernauwingen van de (slag)aders in het lichaam. Hierbij kan er te weinig zuurstofrijk bloed door de slagaders stromen, waardoor de bloedtoevoer naar de spieren in de benen tekort schiet. Door dit zuurstoftekort, ontstaan de klachten.

Wat zijn de klachten


Afhankelijk van de stadium waarin de aandoening zich bevindt, kunnen er typische klachten waargenomen worden. De meest voorkomende klacht is pijn in de benen tijdens het lopen, waardoor u moet stoppen. Andere klachten zijn een verkrampt of vermoeid gevoel in de benen tijdens en/of na het lopen, bestijgen van een helling of trap. De klachten verdwijnen weer bij het stilstaan. In een verder stadium kan de pijn ook in de voeten voorkomen en blijft ook in rust aanhouden. De huid en nagels kunnen gaan veranderen en er kunnen niet genezende wonden ontstaan

De behandeling


De behandeling van Claudicatio Intermittens bestaat vooral uit looptraining op de loopband, het versterken van de beenspieren en het verbeteren van de conditie. De looptraining zal gedurende een half jaar een aantal keer per week plaatsvinden in de praktijk. Juist onze aansluiting bij het ClaudicatioNet is een groot voordeel voor u als patiënt: wij kunnen u op deze manier de juiste expertise bieden bij behandeling van deze klachten. FysioSoesterberg, is daar in gespecialiseerd.

Vergoeding 2018: Fysiotherapie bij Claudicatio Intermittens


Vanaf 1 januari 2017 worden 37 behandelingen uit de basis verzekering vergoed voor patiënten met claudicatio klachten die een verwijzing van huisarts of specialist hebben. Dit wil zeggen dat je geen aanvullende verzekering nodig hebt. De zorgkosten voor een traject looptherapie bij etalagebenen zijn niet uitgezonderd van het eigen risico. Ook in 2018 bedraagt het eigen risico €385,- (tenzij men gekozen heeft voor een vrijwillige verhoging). Indien de klachten na 37 behandelingen niet over zijn dan bestaat eventueel de mogelijkheid om gebruik te maken van een aanvullende verzekering.


Relevantie site: www.etalagebenen.nl